КОРАДО-България с нов проект за 8.5 млн. лева

Дружеството отбеляза днес двоен юбилей

Производителят на радиатори КОРАДО-България, част от чешката КОРАДО Груп, обяви най-високите си резултати на годишна база за първите девет месеца на годината, Общото събрание на акционерите му гласува разпределянето на първия 6-месечен дивидент, а мениджърските екипи на българското дружество и компанията майка съобщиха подробности за развитието на инвестиционните им програми до момента и планираните дейности в близко бъдеще.

Новините бяха съобщени на специална пресконференция в сряда, проведена  в гр. Стражица по повод двойния юбилей на българското предприятие -  50 години от създаването му и 20 години като част от чешката КОРАДО Груп.

КОРАДО-България е едно от първите дружества в България, което одобри въведената с промяна в закона възможност акционерите да получават дивиденти на всеки 6 месеца.  Това стана на проведеното днес извънредно Общо събрание на акционерите, което гласува също 40% от нетната печалба за полугодието или 1.3 млн. лева да бъдат изплатени като дивидент. Това прави брутен дивидент от 0.10 лв. на акция. Нетната печалба на компанията за първата половина на 2018 г. нарасна със 7% и достигна 3.2 млн. лева.

КОРАДО -България отбеляза върхови финансови резултати на годишна база и за първите 9 месеца на 2018 г. - най-висок оборот в историята (ръст от 5%) и най-висока печалба (ръст от 39%). В същото време броят на продадените радиатори бележи лек спад (до 408 хил. Броя при 434.4 хил. броя за същия период на миналата година). В отговор на журналистически въпрос главният изпълнителен директор на КОРАДО Груп Войтех Чамек поясни, че отличните финансови резултати спрямо лекия спад в обема на продажбите се дължат основно на два фактора – по-високи продажни цени на продукцията и по-ниски оперативни и производствени разходи. Около 60% от ръста на печалбата идват от увеличението на цените, а 40% - от намаляване на себестойността.

Както многократно са отбелязвали от компанията, през последните години цените на стоманата непрекъснато нарастват, преди година и половина тази основна за компанията суровина е поскъпнала с близо 50%. В резултат групата решава да коригира ценообразуващата си политика и да спре да се конкурира с евтина, нискокачествена и субсидирана продукция от други страни. “Нашите клиенти в ниската ценова група получиха две опции – или да се съобразят с по-високите цени, или ако не им е изгодно, да се насочат някъде другаде”, коментира Войтех Чамек.

Той съобщи и за една нова придобивка на КОРАДО Груп, продължаваща политиката за силно пазарно присъствие. Както е известно, групата е петият най-голям производител на стоманени панелни радиатори в света, като продава продукцията си в над 50 страни на 6 континента. За целта, освен всички други усилия, компанията работи непрекъснато за разширяванe на продуктовото си портфолио и решения. Пет години (2013г.) след като закупи предприятието за конвектори Licon Heat, на 1 август т.г. групата придоби Therm Wet, чрез което ще предлага на пазара централизирани вентилационни системи за рекуперация на енергия, неразделна част от съвременното модерното строителство, насочено към спестяване и максимално оползотворяване на енегрията.

 

"Това е една сравнително малка компания, но много напреднала по отношение на развойната дейност. В това отношение виждаме огромен потенциал за цялата група, включително и за КОРАДО - България, посочи Войтех Чамек.

Като част от политиката на групата за енергийна ефективност КОРАДО-България приключи инвестиционен проект в тази сфера на стойност 640 000 лева. След санирането на основните сгради на предприятието, то отчита 12% спад на разходите за енергия и значително намаляване на енергийните загуби, съобщи директорът на българското дружество Иржи Ржезничек.

Той разкри подробности и за следващия инвестиционен проект, свързан с придобития през миналата година парцел от 30 дка. Съществуващата там сграда ще бъде реконструирана и в нея ще бъде преместен складът за подготовка на основни суровини - метал, тръби, профили. На неговото място в основната производствена сграда ще бъде изграден нов, оборудван с най-съвременни технологии, бояджийски цех.

Инвестиционният проект по изграждането на нов бояджийския цех, опаковъчна линия и складова база е възлиза на 8.5 млн. лева и плановете са да бъде изпълнен в рамките на година и половина.

Разширяването на предприятието обаче няма да спре с изпълнението на тези две цели. Войтех Чамек съобщи, че се водят преговори за привличане на големи международни партньори и съинвеститори в КОРАДО-България.

Предприятието е от най-добрите работодатели у нас - средната работна заплата за тази година е 1300 лева, с 200 лева повече от средната и над 2 пъти минималната за страната. От компанията поясниха, че политиката им е служителите да получават възможно най-доброто възнаграждение, както и допълнителни стимули и възможности за повишаване на тяхното образование и квалификация.

На кратка церемония по повод юбилея изпълнителният директор на КОРАДО-България Иржи Ржезничек заяви пред гости, партньори и служители на предприятието, че след създаването си 1968 г. предприятието е преминало през редица промени, стабилизация и възход, като за последните няколко години са реализирани инвестиции в размер на 16 млн. лева. Той изрази признателност към всички партньори и приятели, към Община Стражица, както и към всички бивши и настоящи колеги, направили възможна тази 50-годишнина. 

Председателят на Общинския съвет на Стражица Илиян Маринов връчи на Иржи Ржезничек плакет от името на Общината и кмета на Стражица Румен Павлов плакет за приноса на дружеството в развитието на града и общината.

Прочетете защо конвекторът е идеалното решение за отопление на Вашия дом.

Прочетете повече за предимствата да поставите стенни конвектори в дома си.

31. 10. 2018