Корадо-България няма да изплаща шестмесечен дивидент

28. 7. 2023

richard-horvath-cPccYbPrF-A-unsplash.jpg

Корадо-България няма да изплаща шестмесечен дивидент

Корадо-България АД тази година няма да изплаща шестмесечен дивидент. Вместо това ръководството е решило да намали задлъжнялостта, т.е. ще връща пари на компанията майка в Чехия, тъй като няма банкови заеми.

Това съобщават от компанията, която по-рано днес публикува отчета си за второто тримесечие на годината чрез БФБ-София. Дружеството изплаща шестмесечен дивидент от 2018 г. насам.

Резултатите за полугодието са значително по-лоши в сравнение с първата половина на 2022 г., но са по-добри от прогнозите на дружеството, посочва се в съобщението. Изчисления на база на данните от отчетите на дружеството показват, че продажбите през второто тримесечие намаляват силно на годишна база, но се увеличават в сравнение с първото тримесечие.

Дали това ще постави началото на тенденция за възстановяване, предстои да се види. Компанията остава консервативна заради затрудненията на строителната индустрия и домакинствата в Европа, породени от високите лихви, затягането на условията по ипотеките, инфлацията, войната и геополитическите проблеми.

Финансово представяне и производство

За периода януари-юни Корадо-България е произвело 112 952 панелни радиатора за водно отопление, което е с почти 47% по-малко в сравнение със същия период на миналата година и наполовина по-малко в сравнение с полугодието на 2021 г. Произведени са и 49 186 тръбни отоплителни тела, което е с малко над 4% под производството за същия период на 2022 г.

Към страни партньори от ЕС (с изключение на България) за отчетния период са реализирани 162 049 панелни и тръбни радиатора, което е с 38% по-малко в сравнение с първата половина на миналата година. Продадените радиатори в България намаляват с 41% до 1612 броя.

Продажбите за полугодието на „Корадо-България“ възлизат на 17,912 млн. лева в сравнение с 31,521 млн. лева за полугодието на 2022 г., което представлява спад от 43% на годишна база.

Само за второто тримесечие продажбите възлизат на 9,6 млн. лева, като намаляват с 33% в сравнение с второто тримесечие на 2022 г. (14,309 млн. лева), но нарастват с 15,5% в сравнение с първото тримесечие (8,312 млн. лева).

Разходите на дружеството значително намаляват за отчетния период, като понижението идва най-вече от спада на разходите за материали почти наполовина, както и на разходите за персонал. Общите разходи за шестмесечието са за 17,022 млн. лева при 29,002 млн. лева година по-рано, което е с 41% по-малко на годишна база.

Разходите за материали се свиват до 12,788 млн. лева от 24,357 млн. лева, или с 47,5%, а за персонал – до 2,358 млн. лева от 3,342 млн. лева, или с над 29%.

Компанията реализира нетна печалба в размер на 1,035 млн. лева за полугодието при 2,824 млн. лева за полугодието на 2022 г., като показателят се свива с над 63% на годишна база.

В последната година акциите на компанията поевтиняват с над 31%, а пазарната капитализация е малко под 63 млн. лева.

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА:

Korado Bulgaria H1 profit down 67% y/y, to skip dividend

Борсовите компании отчитат по-слабо полугодие

Ново
Ново!

Посетете и изберете. Радиатор подходящ за термопомпи. RADIK V-POWER

Това ме интересува
Този уебсайт използва бисквитки

Използваме бисквитки за персонализиране на съдържанието и рекламите, да предоставяме функции за социалните мрежи и анализираме нашия трафик. Ние също споделяме информация относно използването на нашия сайт с нашата социална медия, партньори свързани с реклама и анализ на данни. Те могат да използват тези данни, заедно с друга събрана информация докато използвате техни услуги.

Settings
Allow all