Корадо-България рязко свива продажбите през първото тримесечие

28. 4. 2023

-unsplash.jpg

"Корадо-България" рязко свива продажбите през първото тримесечие

Дружеството все пак успява да реализира малка печалба заради спада на разходите

„Корадо-България“ АД рязко свива продажбите през първото тримесечие на годината спрямо година по-рано.

Забавянето на продажбите започна още миналата година след войната в Украйна. Спадът за първата четвърт на годината обаче е повече от два пъти.

Все пак дружеството успява да реализира малка печалба, тъй като намалява ключови разходни пера. Дружеството увеличава и паричните си средства за периода в сравнение със същото тримесечие година по-рано, както и намалява материалните запаси.

Успоредно с продажбите рязко се свива и производството на радиатори от компанията за отчетния период заради по-слабото търсене от затруднената строителна индустрия на фона на увеличаващите се лихви и затягането на кредитирането. Очакванията на ръководството на дружеството са сезонното търсене през второто полугодие да е по-силно.

Производство и продажби

Производството на панелни радиатори от „Корадо-България“ се свива наполовина през първото тримесечие. За периода са произведени малко под 50 хил. броя при над 113,3 хил. броя през 2021 г. и над 118 хил. през 2022 г.

При тръбните отоплителни тела производството е по-стабилно и понижението е минимално в сравнение с първото тримесечие на предходната година – до 26,5 хил. броя от 26,9 хил. броя.

Компанията майка на дружеството от Чехия остава основен партньор, който изкупува продукцията на „Корадо-България“. Продадени са общо 74,7 хил. броя радиатори за първото тримесечие при 142,6 хил. за първото тримесечие година по-рано, като разликата отново е наполовина.

Общите приходи на дружеството за първото тримесечие на годината достигат 8,45 млн. лева при 17,472 млн. лева за първото тримесечие на 2022 г. Намалението е от 51,63% на годишна база.

От тях продажбите са за 8,312 млн. лева при 17,212 млн. лева година по-рано. Най-голям дял заемат продажбите на продукция с малко над 8 млн. лева в сравнение с 16,8 млн. лева за същия период на миналата година.

Разходи и печалба

Дружеството свива и разходите си благодарение на спада на основните разходни пера.

Разходите се свиват до 8,235 млн. лева за отчетния период в сравнение с 15,7 млн. лева година по-рано, или с 47,5% на годишна база. Разходите за материали се свиват наполовина за периода – до 6,376 млн. лева от 13,555 млн. лева по същото време на миналата година.

Понижения има и при разходите за външни услуги и персонал. Разходите за външни услуги падат с 10% на годишна база до 383 хил. лева от 428 хил. лева, а за персонал – с 22,6% до 1,242 млн. лева от 1,605 млн. лева.

„Корадо-България“ приключва тримесечието с печалба в размер на 215 хил. лева в сравнение с 1,764 млн. лева година по-рано. Паричните средства на дружеството се увеличават до 1,215 млн. лева от 912 хил. лева по същото време на миналата година и 726 хил. лева към началото на тази година.

В последната година акциите на „Корадо-България“ поевтиняват с над 18%, а пазарната капитализация е малко над 77 млн. лева.

28.04.2023

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ:

SEENEWS - Korado Bulgaria Q1 pre-tax profit slumps 88% y/y

BANKER.BG - Свива се и производството, и продажбите на “Корадо-България”

Ново
Ново!

Посетете и изберете. Радиатор подходящ за термопомпи. RADIK V-POWER

Това ме интересува
Този уебсайт използва бисквитки

Използваме бисквитки за персонализиране на съдържанието и рекламите, да предоставяме функции за социалните мрежи и анализираме нашия трафик. Ние също споделяме информация относно използването на нашия сайт с нашата социална медия, партньори свързани с реклама и анализ на данни. Те могат да използват тези данни, заедно с друга събрана информация докато използвате техни услуги.

Settings
Allow all