По 10 ст. дивидент на акция за H1 2019

30. 7. 2019

burza.jpg

По 10 ст. дивидент на акция за H1 2019 

Продажбите на производителя на стоманени радиатори нарастват с 2.6% за второто тримсечие

Производителят на стоманени радиатори "Корадо-България" ще изплати по 10 ст. дивидент на акция за първото полугодие на 2019 г. Предложението е на надзорния съвет на дружеството и трябва да бъде одобрено от общото събрание, което е насрочено за 18 септември. Същата сума беше разпределена сред акционерите и за първите шест месеца на миналата година, когато компанията за първи път изплати междинен дивидент. Това стана възможно след промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, а другата компания, която се възползва от това е "Софарма".

Предложението

На свое заседание на 25 юли надзорният съвет на "Корадо" е решил да предложи на акционерите да бъдат разпределени 1.317 млн. лв. от печалбата за първото полугодие, което прави брутен дивидент от 0.10 лв. на акция, съобщиха от компанията. На общото събрание се очаква също акционерите да одобрят проект за дялово участие на служителите. Схемата предвижда "Корадо" да изкупи обратно част от акциите си и да ги разпредели сред служителите си като бонус към заплатата.

Резултати

За първото шестмесечие на 2019 г. компанията увеличава нетните си приходи от продажби с 2.6% (виж таблицата). Печалбата остава почти без промяна въпреки високите цени на суровините и пазарните сътресения, казват от дружеството. Миналия месец най-големият доставчик на радиатори в Европа - британската Quinn Radiators, влезе в процедура по несъстоятелност "поради увеличаването на цените на суровините и по-евтините вносни марки". По информация от британските медии това е довело до съкращаването на 280 работници от фабриката в Нюпорт.

Отчетът на "Корадо" показва, че през първите шест месеца на тази година заводът в Стражица е произвел с около 7 хил. панелни радиатора по-малко, отколкото миналата година, но с приблизително същата бройка е нараснало производството на тръбни отоплителни тела. Общите продажби като брой се увеличават с над 3% на годишна база. Делът на българския пазар е минимален (1.3%), а най-голяма част от продукцията отива за Чехия (62%), тъй като продажбите са главно към чешката Korado, която е мажоритарен собственик на "Корадо" с 82.45% от акциите. Други по-големи пазари са Румъния, Украйна и Унгария.

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА:

SEENEWS.COM – KORADO Bulgaria pares H1 net profit, increases revenue (30.07.2019) 

MONEY.BG – КОРАДО-БЪЛГАРИЯ ОТЧЕТЕ НАЙ-ДОБРОТО ПЪРВО ПОЛУГОДИЕ В ИСТОРИЯТА СИ (30.07.2019) 

INFOSTOCK.BG – КОРАДО-БЪЛГАРИЯ ПОСТИГНА НАЙ-ДОБРИТЕ ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ В ИСТОРИЯТА СИ (30.07.2019) 

INVESTOR.BG – КОРАДО-БЪЛГАРИЯ ИЗПРАТИ НАЙ-ДОБРОТО СИ ПЪРВО ПОЛУГОДИЕ (30.07.2019)

Ново
Ново!

Посетете и изберете. Радиатор подходящ за термопомпи. RADIK V-POWER

Това ме интересува
This website uses cookies.

We use cookies to personalize content and ads, provide social media features and analyze our traffic. We also share information about the use of our site with our social media, advertising and analytics partners. They may use the data together with other information they collect about you while using their services.

Settings
Allow all