Ще разпределяме дивиденти дори на тримесечие, ако законът го позволи

20. 7. 2020

5_camek.jpg

INFOSTOCK.BG - Ще разпределяме дивиденти дори на тримесечие, ако законът го позволи

Пандемията Covid-19 засегна по-голямата част от публичните компании, но въпреки това някои дори подобриха финансовите си показатели, една от тях е КОРАДО-България АД. Какви кризисни мерки и действия предприе в тази неблагоприятна среда компанията за повече подробности потърсихме г-н Войтех Чамек*, главен изпълнителен директор на Корадо Груп.

Г-н Чамек за втора поредна година КОРАДО-България АД разпредели 2 пъти дивидент на своите акционери. Планирате ли и в бъдеще разпределение на дивидент 2 пъти в рамките на една финансова година? Защо ръководството на КОРАДО-България прецени да е сред малкото дружества на БФБ, които раздават 2 пъти дивидент за една година, стремеж към постигане на по-силен интерес сред инвеститорите, гъвкавост или има друга причина, която бихте ли посочили?

Да, планираме да запазим дивидентната си политика. Честно казано, ако законът позволява и би било практично, ние ще разпределяме дивиденти дори на тримесечие. Има много компании на основните фондови борси, особено в Северна Америка, които изплащат дивиденти месечно! Причините, от които ние се водим, са от практична гледна точка. Сумата, която разпределяме, е значителна и е много по-лесно да извършваме плащанията равномерно, вместо да акумулираме една обща сума. От моя собствен опит като частен инвеститор, аз също обичам да ми бъде плащано по-често от веднъж годишно, за предпочитане най-малко на тримесечие, но минимум поне два пъти годишно.

Пандемията наречена Covid-19 засегна изключително негативно световната икономика. Как се отразява тя на КОРАДО-България и какви кризисни мерки и действия предприехте в тази среда?

Планирахме внимателно от самото начало.  Взехме едновременно всички необходими превантивни мерки по една причина - да не позволим да бъдем затворени. Бях много доволен, тъй като хората ни в предприятието и техните роднини много бързо разбраха, че ако работим и произвеждаме, то това означава, че сме живи и можем да си платим разходите и да изпълним задълженията си. Ако позволим да бъдем затворени, след няколко месеца ще сме мъртви, независимо какво правим и независимо от обещанията на правителството. Извършихме огромна дейност, за да сегментираме нашите доставчици и клиенти в групи - от висок, през умерен, до нисък риск - и взехме всички предпазни мерки. Подготвили сме планове за пренареждане на поръчките вътре в нашата група, тъй като пазарите започнаха да се сриват поради налагане на карантина, блокиране на работата и т.н. Така че, никоя част от Групата не би страдала излишно и не изоставяме никого след себе си. За съжаление, знаехме, че по-слабите пазари в Централна и Източна ще страдат най-много и затова се подготвихме за това. Нашата цел беше да се подкрепяме взаимно в рамките на Групата и като подкрепяме служителите си, те от своя страна да подкрепят дружествата чрез усърдна, много ефективна и гъвкава работа. Например, имахме светлоотразителни бели маркери за през нощта, за да поддържаме социалната дистанция, сини светлини, които да организират хората за смяна на дрехите в обедните часове, така че да направят максимума за собствената си защита и тази на фирмата.

Много ми е приятно да кажа, въз основа на резултатите, постигнати от Групата за първите 6 месеца на годината, че имаме по-висока печалба в сравнение със същия период на миналата година. Нямаше нужда да съкращаваме никой от страхотните си и много лоялни служители. Освен това, значително намалихме дълговете си и подобрихме кешовата си позиция. Всеки служител в групата знаеше, че ако се сблъска с този така наречен коронавирус, не е страшно, ще го изчакаме да се възстанови, ще го посрещнем отново и ще му платим пълна заплата за времето, през което е отсъствал от работа. Останахме силни вътрешно и се пазихме от външен хаос, продължаваме да пазим нашите “Зелени острови” защитени и предпазени от пустинята около нас.

Какви инвестиции планирате на този етап, свързани с първите сигнали за подобряване на икономическата конюнктура в страната, или изчаквате „по-добри“ времена?

В момента всички наши инвестиции са посветени на подобряване на производителността и на икономия на разходи. В същото време сме подготвени и за “опортюнистични” инвестиции, например, придобивания, ако условията са подходящи. Но за разлика от други, ние не възнамеряваме да предприемаме никакви опортюнистични действия, за които чуваме отляво и отдясно - намаляване на заплатите, съкращаване на отпуските, запазване на паричните средства само заради самите тях. Искаме да инвестиране разумно и умно, за да подобрим технологиите и средата на работа за нашите работници и служители.

Брандът „КОРАДО“ е силно разпознаваем, кое Ви наложи като лидер на пазара при отоплителните уреди - ценовата политика, качеството или трябваше и малко време на клиентите да се уверят в ефикасността на продуктите Ви? Коя е рекламата, която Ви носи най-много клиенти и защо?

Преди т.нар. пандемия ключът към нашия успех беше смесването на всичко, което споменавате, като цената беше най-чувствителният елемент. Сега ключът е в надеждността на доставките, високите стандарти за удовлетворяване на клиентите и най-високото качество на продуктите. Ценовият елемент е с по-малка тежест в този момент - все още важен, но не и решаващ, както в миналото. Всeки иска да има надежден партньор, който да плаща навреме и да спазва поетите задължения - това е най-важното и ние го покриваме на 100 процента.

*Войтех Чамек е главен изпълнителен директор на Корадо Груп

Ново
Ново!

Посетете и изберете. Радиатор подходящ за термопомпи. RADIK V-POWER

Това ме интересува
This website uses cookies.

We use cookies to personalize content and ads, provide social media features and analyze our traffic. We also share information about the use of our site with our social media, advertising and analytics partners. They may use the data together with other information they collect about you while using their services.

Settings
Allow all