Възможно е Корадо да придобие отслабени компании след пандемията

21. 7. 2020

6_camek.jpg

INVESTOR.BG - Възможно е Корадо да придобие отслабени компании след пандемията

Възнамеряваме да продължим със съществуващата дивидентна политика и засега не виждаме причина да я променяме, коментира изпълнителният директор на Корадо Груп

Как се развива Корадо България в условията на пандемия и безпрецедентни ограничителни мерки и какви са прогнозите на компанията, разговаряме с Войтех Чамек, главен изпълнителен директор на Корадо Груп.

Корадо България е дъщерно дружество на чешката Корадо Груп, обособено през 1998 г. Компанията произвежда панелни стоманени радиатори, радиатори за баня, конвектори и други отоплителни тела.

След рекордно добро първо полугодие през 2019 г. какви резултати очаквате сега на фона на кризата и какви са прогнозите за цялата година?

Последното нещо, което хората искат, е да бъдат затворени или поставени под карантина в домовете си и да нямат максимален комфорт. Следователно много семейства, вместо да поемат риска на обичайните ваканции или празници, или пък на неналежащи инвестиции, се заемат с подобряване на домовете си. Ето защо ние сме относително позитивни по отношение на перспективите за реализация на радиаторите и отоплителните уреди, които произвеждаме. Те станаха жизненоважни и съществени. Семействата и компаниите може да пожелаят да спестят пари за всичко друго, но не и от разходите за своите домовете и офиси.

Как кризата с коронавируса се отразява на групата и на българското дружество в частност от гледна точка на доставки, продажби, персонал?

Смекчихме всички потенциални рискове от страна на доставките, като осигурихме и разполагаме с алтернативни възможности. С многото съкращения в редица отрасли, включително автомобилостроенето, липсата на персонал се превърна в остаряла тема. За съжаление, за известно време ще има достатъчно висококачествени кадри, особено от индустрии, силно засегнати от пандемията.

Продажбите ни са различни в отделните страни, но групата като цяло е дори малко по-добре в сравнение с миналата година и лесно можем да пренасочим продажбите вътре в самата група, така че цялата продукция да бъде реализирана.

Доколко ситуацията ще се отрази на дивидентната политика на компанията?

Нямаме кристална топка, за да видим как може да се развие пандемията, нейното връщане или  пък появата на друга пандемия. Принципната ни позиция е, че силно възнамеряваме да продължим със съществуващата дивидентна политика и засега не виждаме причина да я променяме.

Макар че европейските институции призоваха да не се пристъпва към обратни изкупувания, доколко е възможно да осъществите такова?        

Компанията ни няма одобрени от акционерите програми за обратно изкупуване на акции. Следователно не смятаме, че може да засегнем някакви насоки на Европейския съюз.

Секторът, в който оперирате, изпитваше известен натиск и преди пандемията. Как  очаквате да се трансформира той, след като кризата отмине?

Пандемията ще има и вече има сериозно отражение върху нашата индустрия от различни посоки – затваряне на производства, карантина, задлъжнялост и др. Някои компании се превърнаха в „зомби“ компании, т.е. компании, които вече имат дългове и не могат да работят без да изпадат в нова задлъжност. Инвеститорите трябва внимателно да ги следят.

Радвам се, че никоя от тези заплахи не се отнася за Корадо Груп. След като ситуацията се проясни, в нашата индустрия ще има много по-малко компании. С незначителните подобрения в продажбите, с увеличаването на рентабилността и с исторически ниските дългови нива, всъщност най-ниските в нашата индустрия, не виждам осезателна заплаха.

Планирате ли инвестиции в модернизация, обновления, както и нови производствени линии?

Що се отнася до модернизацията, трябва да изчакаме още малко от гледна точка на постпандемичната ситуацията. Може да решим да се концентрираме върху придобиванията на по-слаби компании в нашата индустрия, вместо само върху обновяване или модернизация.

Каква е ситуацията на традиционните за компанията пазари и какъв е потенциалът за стъпване на нови пазари?

Източните пазари, както се очакваше, бяха силно засегнати, както и  всички други пазари. Това се компенсира от нашата повишена и стабилна позиция на най-развитите пазари. Виждаме допълнителни възможности, особено в западната част на Европа, но и потенциално интересни възможности и в останалата част на Европа.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

This website uses cookies.

We use cookies to personalize content and ads, provide social media features and analyze our traffic. We also share information about the use of our site with our social media, advertising and analytics partners. They may use the data together with other information they collect about you while using their services.

Settings
Allow all